Numarul mare de parametri ce trebuie asigurati in incinta unei cladiri industriale cat si varietatea sistemelor de incalzire posibile, face imposibila oferirea unor solutii de incalzire standard.
Cunoscand parametrii interiori ce trebuie asigurati proiectantul de instalatii poate sa aleaga sistemul de incalzire si caracteristicile acestuia in functie de felul proceselor si conditiile climatice in care trebuie sa se desfasoare acestea .

Dupa destinatie in mediul industrial spatiile se impart in doua mari categorii :

  • birouri si anexe ;
  • spatii de productie si de depozitare ;

Birourile si anexele cladirilor industriale se caracterizeaza prin dimensiuni mici ale spatiului, in care activitatea umana se desfasoara cu degajari reduse de caldura. In general pentru astfel de spatii nu se cer conditii deosebite ale parametrilor aerului si ca urmare prevad numai instalatii de incalzire si climatizare a aerului, lipsind instalatiile de ventilare.

In birourile si anexele cladirilor industriale datorita dimensiunilor reduse, locurile de munca se afla in apropierea peretilor si a ferestrelor, astfel se produce o degajare sporita de caldura prin radiatie, a oamenilor catre suprafetele delimitatoare. Ca urmare, pentru diminuarea acestui efect si asigurarea conditiilor de confort termic se recomanda alegerea sistemului de incalzire cu corpuri statice de incazire, ce cedeaza caldura prin radiatie si convectie. Iar pentru asigurarea confortului termic in timpul sezonului cald se vor alege aparate de climatizare locale (aparate de aer conditionat) de tip mono-split sau multisplit.

Incalzirea spatiilor de productie si de depozitare se face pentru asigurarea conditiilor termice necesare personalului, materialelor, utilajelor si instalatiilor sau impotriva condensarii vaporilor de apa pe suprfafete reci, de exemplu peretii caldirii, utilaje sau intalatiile din spatiile tehnologice cu umiditati ridicate. Atunci cand sunt locuri de munca in apropierea suprafetelor de inchidere (pereti, ferestre), se asigura si temperatura medie a suprafetelor respective.

In camerele de comanda pentru supravegherea procesului tehnologic, in care activitatea personalului se desfasoara cu un nivel ridicat de atentie, se prevad si instalatii de climatizare, care mentin in limite de confort parametrii aerului si in timpul verii.

Materia prima sau produsele finite pot necesita tolerante stranse ale temperaturii interioare (industria electronica si electrotehnica) sau a temperaturii si umiditatii relative a aerului (industria textila si chimica). Cum in mod obisnuit aceste conditii se imbina cu cele privind calitate a aerului se realizeaza o incalzire cu aer cald cu ajutorul instalatiilor de ventilare mecanica termostata (temperatura constata), respectiv de climatizare (temperatura si umiditate constante).

Incalzirea pentru impiedicarea inghetarii unor instalatii se prevede in unele spatii de depozitare sau spatii de productie. Astfel, in depozitele cu instalatii de incendiu cu sprinklere, utilizarea solutiei cu conducte de incendiu goale ce urmeaza sa fie umplute cu apa in caz de incendiu, necesita o automatizare complicata. Pentru motive de economie de energie aceasta solutie este preferata fata de solutia mai simpla de mentinere a apei in conductele de incendiu si de realizare a unei incalziri reduse a spatiului (5 °C) care sa impiedice inghetarea apei in instalatiile de stingerea incendiului.

In cazul procese de productie in care densitatea mica a personalului nu justifica incalzirea pentru asigurarea conditiilor de munca, ea nefiind ceruta nici de procesul tehnologic se evita si incalzirea spartiilor pentru protejarea impotriva inghetului a instalatiilor. In aceste cazuri protectia instalatiilor impotriva inghetului se face prin termoizolarea conductelor si aparatelor.

Protejarea contra condensarii vaporilor pe suprafete reci se face prin incalzirea acestora, pentru a impiedica degradarea peretilor prin actiunea vaporilor condensati sau deteriorarea marfurilor peste care ar putea picura vapori de apa condensata pe tavan. In toate aceste situatii, prevederea instalatiei de incalzire este combinata cu o pretectie termica corespunzatoare a elementelor de inchidere si cu masuri de colectare a condesului depus pe suprafetele neprotejate termic (ex luminatoarele de pe acoperis).

In toate spatiile de productie in care se pun conditii de limitarea nocivitatilor in aerul interior (degajari de praf, gaze , mirosuri, umiditate. caldura) si nu exista posibilitatea realizarii unei ventilari naturale eficiente se prevede o instalatie de ventilare mecanica, ce realizeaza si incalzirea si climatizarea aerului interior.

Incalzirea cu aer cald, folosind instalatii de ventilare nu asigura decat o cedare de caldura prin convectie. De aceea cand exista locuri de munca in zona perimetrala a spatiilor de productie, pentru asigurarea conditiilor de confort termic, sistemul de incalzire cu aer cald se combina cu cel de incalzire cu radiatoare.

In spatiile mari, neventilate mecanic, pentru asigurarea unei incalziri omogene, mai ales atunci cand inaltimea este mare si agentul termic are temperature ridicate, se foloseste sistemul de incalzire prin radiatie, cu aparate de incalzire amplasate orizontal la partea superioara. In zona perimetrala se prevad aparate amplasate vertical sau inclinat, atunci cand sunt locuri de munca in aceasta zona.

Pentru spatiile mari neventilate mecanic, in care nu se poate folosi sistemul de incalzire prin radiatie, datorita unor ecrane (utilaje, mijloace de transport) sau inaltimi reduse, se foloseste sistemul de incalzire cu aer cald care se suplimenteaza cu radiatoare in zona perimetrala.

Leave a Reply

%d bloggers like this: