Captarea si depozitarea dioxidului de carbon in pamant, tehnologie inventata cu scopul de a reduce impactul emisiilor provenite din industrie, ar putea contamina acviferele si panza freatica, releva un nou studiu realizat in SUA si citat de ”The Ecologist”.

Asa numita tehnologie CCS capteaza si compreseaza carbonul transformandu-l intr-un lichid, care ocupa astfel mai putin spatiu si poate fi ingropat in subteran.

In SUA nu exista inca astfel de instalatii, insa Marea Britanie si Comisia Europeana intentioneaza sa finanteze primele tehnologii demonstrative instalate la centralele pe gaz si carbune. Potrivit Agentiei Internationale de Energie, dupa 2020, 98% din noile centrale pe baza de carbune vor fi construite avand incorporata tehnologia CCS.

Totusi, un studiu realizat de Universitatea Duke din SUA releva faptul ca dioxidul de carbon lichid ingropat in subteran se poate scurge si poate contamina acviferele. Oamenii de stiinta au prelevat esantioane de apa dulce din acviferele aflate in zone potentiale pentru instalarea tehnologiei CCS si apoi au studiat reactia acestora dupa expunerea la CO2 lichid, de-a lungul unui an. Potrivit rezultatelor, la final apa are un nivel de contaminare de 10 ori mai mare decat cel admis in general de autoritati pentru apa destinata consumului uman.

Intreg articolul il puteti citi pe www.green-report.ro

Leave a Reply

%d bloggers like this: