Va vom prezenta o analiza / comparatie  de costuri pentru producerea energiei termice din diferite tipuri de combustibili.

Calculele au fost facute cu urmatoarele premise :

 • Necesarul de caldura al cladirii – 35 kW
 • Durata de functionare a sistemului de incalzire – 90 zile pe an
 • Durata medie de functionare pe zi – 6 ore pe zi.

Calculele au fost facute pentru urmatoarele tipuri de combustibil : lemn, curent electric, peleti, gaze naturale pentru fiecare tip de combustibil calculul pretului pe kW de energie produs a fost calculat in functie de :

 • Unitatea de masura – forma sub care poate fi achizitionata materia prima ;
 • Pretul pe unitatea de masura de combustibil ;
 • Puterea calorica pe unitatea de masura de combustibil ;
 • Randamentul unui cazan ce functioneaza cu tipul respectiv de combustibil ;
 • Pretul pe kWh termic produs de cazan.

clip_image002

In urma calculelor au rezultat urmatoarele preturi pentru kWh termic produs pentru fiecare tip de combustibil :

  • Lemn – 0.022 €/kWh
  • Electrica – 0.118 €/kWh
  • Peleti – 0.028 €/kWh
  • Gaze naturale – 0.022 €/kWh

Tinand cont de premisele initiale de functionare a centralei intr-un an au rezultat urmatoarele costuri de incalzire pe an :

clip_image002[10]

Atentie costurile anuale pot varia in functie de calitatea materiei prime cumparate (lemn si peleti), calitatea echipamentelor, temperaturile exterioare din timpul anului.
Share

16 Responses to “Analiza de costuri incalzire”

 1. Lesan Andrei Says:

  Buna ziua. Apreciez incercarile dvs de a lumina romanii in sensul necesitatii eficientizarii cheltuielilor aferente incalzirii, bravo! Insa, am o remarca la felul cum ati stabilit Consumul anual de energie pentru incalzire. Aceasta valoare se determina asa cum ati stabilit pentru apartamentul acel de 63 mp.Formula 32x90x6=17 280 kWh nu este corecta…
  Va dau un exemplu, pentru un necesar de 32 kW al unui imobil din Constanta, consumul anual de energei pentru incalzire este 67 556 kWh/an! Prin urmare consumul anual de energie pentru incalzire aferente imobilelor din alte regiuni din tara va fi mai mare…
  Sper sa fie receptionata aceasta remarca ca una prieteneasca nu de critica…
  Cu multa stima, Andrei Lesan.

 2. admin Says:

  Toate calculele si comparatiile din acest articol sunt facute pentru o utilizare medie a sistemului de incalzire si nu includ producerea de apa calda pe toata durata anului.
  Iar in cazul articolului Economia de energie reazlizata prin reabilitare este luat in calcul un consum mediu lunar de apa calda menajera de 18 mc si o durata medie anuala de furnizare a agentului termic de 5 luni .

 3. Lesan Andrei Says:

  Buna ziua.
  Nu va suparati, dar nu m-am referit deloc la consumuri aferente apei calde menajere..
  In mesajul meu nu am mentionat decat consumul anual de energie pentru incalzire, exprimat in kWh/an. Va rog, daca va face placerea, sa explicati notiunea ” utilizarea medie a sistemului de incalzire”.
  In ceea ce priveste articolul dvs despre “Economia de energei realizata prin reabilitare” – sunt absolut deacord, chiar am apreciat calitatea continutului.
  Cu deosebit respect, Andrei Lesan.

 4. admin Says:

  O centrala termica de orice tip, avand o putere de 35 kW, daca presupunem ca funtioneaza timp de 90 de zile pe an si 5 ore pe zi ea va produce : 35x90x5 = 15750 kW.

 5. Anghel G. Says:

  De acord cu respectivul calcul din punct de vedere aritmetic ; dar de ce 90 de zile sezon de incalzire ? Calculul il faceti pentru Grecia ? De acord , intr-un mesaj ati mentionat “durata medie anuala de furnizare a agentului termic de 5 luni” dar calculele din articol au ramas.
  Si “ea v-a produce ” ..?? “Eu voi , tu vei , El/ea va” de 100 de ori !

 6. admin Says:

  imi cer scuze pentru greseala gramaticala.

  In acest articol am considerat o durata de functionare medie a unei centrale proprii de 90 de zile pe an ( 3 luni) deoarece intotdeauna toata lumea a considerat ca perioada de funizare a agentului termic in sistemele centralizate de circa 5 luni pe an este mult prea indelungata.

  Nu inteleg ce calcule din articol spuneti ca au ramas ?

 7. Anghel G. Says:

  Probabil ca ar fi trebuit sa intrebati toata lumea care considera ca 5 luni e prea mult cand doresc incalzire 90 de zile : Nov. – Ian sau Dec – Feb. .Probabil ca daca s-ar suspune la vot cat sa fie valoarea g ar reiesi ca 9,81 e mult prea mult .
  Aici aveti dreptate : daca segmentul tinta respectiv se incalzeste doar 3 luni / an nu am ce comenta asupra calculelor.

 8. Iulian N. Says:

  total aiurea !!!
  o tampenie !!!
  cel care a facut calculul trebuie concediat .

 9. admin Says:

  Va rog frumos sa argumentati, mentionez ca e vorba doar de o analiza / comparatie intre mai multe tipuri de combustibil, prin acest articol nu am vrut sa spunem care sunt costurile de incalzire timp de un an ci doar sa analizam diferenta dintre mai multe tipuri de combustibil in anumite conditii de utilizare.

 10. Anghel G. Says:

  La lemn ati luat :
  – Pretul e dintre cele mai mari
  – Energia generata considerata e foarte mica ; fagul de exemplu are la 20% umiditate o energie de 2800-3000 kW/mc. Nici cu randamentul de 75% nu se ajunge la 1700, dar acesta ( randamentul ) apare doar in calculul costurilor ( Euro / kWh)

 11. Cristian Says:

  Calculul pentru un sistem de incalzire alimentat electric este cu mult peste adevar .Pentru un apartament de 63 mp cu sistem de incalzire cu raze infrarosii consumul lunar de curent electric nu trece de 680 Kw x 0,37 lei/Kw = 251,6 lei/luna = 59 Euro/luna . Deci ce e cu 2000 Euro/an ?

 12. admin Says:

  Calculele sunt facute in functie de datele scrise in articol per kW in functie de combustibil, necesar de caldura si durata de functionare a instalatiei de incalzire.

 13. Melly Says:

  nu inteleg, conform a ceea ce am citit, gazul e foarte ieftin. Pai gazul e mult mai scump ca lemnul!!!

 14. admin Says:

  sunt preturi reale de pe piata din momentul respectiv de cand a fost scris articolul. pretul lemnului poate varia foarte mult, unii il pot obtine chiar gratuit.

 15. Mircea Says:

  Pretul trecut in ultima colana din tabel e complet gresit. Daca ai un randament, evident subunitar, pretul pentru a avea aceeasi energie utila nu se inmulteste cu randamentul, ci se imparte la randament.
  De exemplu, comparati pretul la curent vs gaz. Gazul are randament mai prost, evident pretul energiei utile trebuie sa fie mai mare, nu mai mic.

 16. admin Says:

  Nu este calculat pretul energiei utile, este calculat pretul final / kW.

Leave a Reply

%d bloggers like this: