Rasfoind o revista 100% Construct primita in cadrul Construct Expo 2010, mai exact numarul 10 (august – septembrie 2009) al revistei mi-a atras atentia urmatorul articol:

http://www.100construct.ro/index.php?section=detalii-articol&id=435&cat_id=76

Vreau sa atrag atentia asupra paragrafului urmator si sa-i intreb pe editorii revistei si pe autorul articolului care este legatura intre panourile fotovoltaice si un “fluid calorific, propilen glicol in amestec cu apa” sau “captatoare solare”.

Pentru montarea panourilor fotovoltaice sistemele folosesc structurile deja existente, cum ar fi acoperisurile sau fatadele sau panourile ce se monteaza pe suporturi de sine statatoare, montate in exterior. Aceste sisteme pot fi de mici capacitati, asa numitele sisteme distribuite, in general montate pe acoperis si care au putere de iesire de cativa kW, sau pot fi sisteme de capacitati mari cu puteri de iesire de ordinul megawatilor. Cantitatea de energie radianta captata este direct proportionala cu suprafata de captare a tipului de captoare utilizate. Comparatia intre doua sisteme solare integrate se face prin raportul suprafetelor de captare instalate.
In general, o instalatie clasica este compusa din mai multe captoare solare, toate conectate la un sistem de circulatie care distribuie caldura in functie de utilitatile cladirii. Astfel, caldura este transportata de un fluid calorific, propilen glicol in amestec cu apa. Cantitatea de caldura furnizata de echipamentul solar termic depinde in special de intensitatea radiatiei solare si de tipul de captor utilizat. Totodata, in egala masura, radiatia absorbita depinde de nivelul de insorire, de pozitia si orientarea captoarelor in raport cu soarele. De exemplu: un captor dezvolta o energie maxima daca este orientat cu fata spre soare si inclinat cu un unghi egal cu latitudinea pozitiei respective.
Energia electrica furnizata de aceste module solare este utilizata in principal pentru uzul propriu, surplusul putand fi injectat in reteaua locala de distributie a energiei electrice. Aria de interes este conectata la sisteme fotovoltaice in retea cu reteaua electrica locala. Astfel, pe parcursul zilei, curentul electric generat de sistemele fotovoltaice poate fi folosit imediat. In cazul in care sistemul solar nu este capabil sa produca energia electrica necesara, puterea poate fi acoperita de la retea. Deoarece echipamentul fotovoltaic nu prezinta parti mobile, acesta nu necesita reparatii si prin urmare durata de viata a acestor sisteme este de cel putin 30 de ani.

2 Responses to “Articol 100% Construct”

  1. Dan Enache Says:

    “”o instalatie clasica este compusa din mai multe captoare solare, toate conectate la un sistem de circulatie care distribuie caldura in functie de utilitatile cladirii. Astfel, caldura este transportata de un fluid calorific, propilen glicol in amestec cu apa.””

    Se vede legatura?

  2. admin Says:

    raspuns scurt nu, nu au nici o legatura.

Leave a Reply

%d bloggers like this: