Printre produsele remarcate in cadrul Romtherm 2010 sunt  sistemele de pompa de caldura pentru producerea apei calde menajere.

Principiul de funtionare este cel al unei pompe de caldura aer-apa, extragerea caldurii din aer ca sursa regenerabila de energie pentru producere de apa calda menajera. Transferul de caldura intre aer si apa facanduse printr-un ciclu termodinamic cu ajutorul agentilor frigorifici nepoluanti (R134a si R407c):

  1. Agentul frigorific in stare lichida  trece prin vaporizator si cu ajutorul caldurii absorbita de din aer, trece in stare de vapori.
  2. In compresor este marita presiunea vaporilor de agent frigorific ceea ce duce la o crestere de temperatura.
  3. In condesator agentul trece din nou in stare lichida cedand caldura apei calde menajera.
  4. Presiunea si temperatura apei sunt reduse pana la starea initiala prin trecerea agentului frigorific prin ventilul de expansiune.

Prin modul in care sunt montate conductele de aspiratie si refulare a pompei de caldura, aceasta poate fi folosita si la recirea, ventilarea si dezumificarea unor incaperi:

Recuperarea caldurii degajata de echipamente in incaperile tehnice. Aspiratia si refularea facanduse in camera tehnica.

Racirea si dezumificarea aerului din depozite de alimente/ pivnite/ crame. Aerul este aspirat din incapere si refulat inapoi dezumidificat si cu o temperatura scazuta.

Dezumidificarea aerului din uscatorii.

Ventilarea incaperilor prin folosirea metodelor compinate de aspiratie si refulare. Aspiratia si refularea facanduse controlat atat de la interior si de la exterior, acest lucru permitand o tratare completa a aerului din interorul unei incaperi (Introducere de aer proaspat, dezumidificare, racire sau incalzire ).

Producatori de astfel de pompe de caldura :

http://www.ostwest.ro/

http://www.aristonheating.ro/

http://www.coolwex.com/

Share

Leave a Reply

%d bloggers like this: