“Se poate monta parchet peste incalzire in pardoseala ? ”

“Ce tip de parchet este bun pentru incalzirea in pardoseala ?”

Da se poate monta parchet peste orice tip de incalzire in pardoseala (cu rezistenta electrica sau conducte de apa).

Producatorii de parchet declara ca orice tip de parchet este bun pentru incalzirea in pardoseala cu mentiunea ca trebuie luat seama de coeficientul de rezistenta termica al lemnului si faptul ca parchetul din lemn masiv si cel stratificat lucreaza in timp. Acestea fiind influentate continuu de temperatura şi umiditatea ambientala; daca umiditatea ambientala este mare, lemnul va absorbi vapori de apa şi isi va mări volumul, iar dacă aerul este relativ uscat, iarna, cand camerele sunt incalzite, lemnul va elimina vaporii de apa, diminuandu-şi volumul rezultand rosturi inestetice intre lamele. Cel mai indicat parchet pentru incalzirea in pardoseala este cel dublu stratificat acesta avand un coeficienti de rezistenta termica si dilatare scazuti.

Coeficientul de rezistenta termica al parchetului depinde de tipul si grosimea lemnului si poate varia de la 0.03 m2K/m la 0.15 m2K/m. Aceasta variatie a coeficientului de rezistenta termica poate duce la o variatie a puterii degajate de incalzirea in pardoseala de la 50 W/m2 la 90 W/m2 , pentru un circuit de incalzire in pardoseala cu urmatoarele caracteristici:

 • temperatura tur agent termic – 45˚ C;
 • temperatura retur agent termic – 35˚ C ;
 • pasul de montaj al conductelor – 15 cm ;

Variatia puterii degajata de sistemul de incalzirea in pardoseala duce la cresterea sau scaderea temperaturii la nivelul pardoselii sau la o temperatura incomfortabila in interiorul camerei, temperatura ce se masoara la o distanta de 1,5 m fata de pardoseal. De aceea intotdeauna finisajul pardoselii trebuie sa fie cel preconizat initial, pe baza caruia s-a proiectat si executat instalatia.

In general producatorii de parchet marcheaza produsele ce sunt compatibile cu incalzirea in pardoseala printr-un semn distinctiv numai ca acestia nu indica intotdeauna coeficientul de rezistenta termica.

Montarea parchetului se executa numai dupa punerea in functiune a instalatiei de incalzire, atunci cand sapa este perfect intarita si uscata. Etapele montarii parchetului ca finisaj pentru o incapere cu incalzire in pardoseala:

1. Inainte de montarea parchetului instalatia de incalzire va fi mentinuta in functiune timp de doua saptamani, fara intrerupere, la parametrii proiectati;

2. Parchetul va fi depozitat pe pardoseala in vederea uscarii pe durata celei de a doua saptamani;

3. Montajul parchetului se face cu incalzirea oprita si se recomanda ca acesta sa se faca prin lipire;

4. Dupa montaj, instalatia va ramane oprita timp de 48 de ore, dupa care se poate trece la exploatarea normala.

INFORMATII
CONTACT

 

Share

45 Responses to “Incalzire in pardoseala si parchetul”

 1. george Says:

  ma inereseaza daca pot sa pun un parchet laminat de10mm pe incalzire in pardoseala .astept raspuns ,multumesc

 2. admin Says:

  Daca producatorul garanteaza ca parchetul nu se dilata si contracta foarte mult atunci puteti sa-l folositi, cu mentiunea ca trebuie sa reglati temperatura de pe tur in functie de rezistenta termica a finisajului.

 3. Alina Says:

  Am pus incalzire prin pardoseala si apoi parchet triplu stratificat de 11 mm, cu semnul acela de compatibilitate pe el. Doar ca muncitorii care l-au pus, au pus sub el si folie din aceea cum stiau ei ca se pune parchetul. Apoi am auzit ca n-ar fi trebuit. Cei de la firma de instalatii, au zis ca merge si asa. Dar decat sa am probleme sau consum mare de energie, mai bine scot parchetul si inlatur folia si il pun din nou direct pe sapa.
  Va rog, dati-mi un sfat. Va multumesc!

 4. admin Says:

  Este foarte bine montat parchetul, folia respectiva se monteaza ca sa protejeze parchetul in timp. Daca nu era montata riscati ca sa se strice parchetul. Nu va faceti griji deoarece consumul de combustibil nu va fi ridicat din cauza foliei.

 5. mike Says:

  ma intereseaza montarea unui parchet laminat peste o incalzire in pardoseala. m-am orientat la parchetul Kaindl, recomandat acestui gen de incalzire care are o rezistivitate termica de 0.07 (8mm) sau 0.09 (10mm).
  stiu ca sub el se aplica decat o folie protectiva, si se monteaza flotant.
  Comparativ cu un parchet dublu/triplustratificat cu rezistivitate termica similara, montat prin lipire, care este eficienta termica? Cu alte cuvinte, cat se consuma mai mult pentru a obtine o temperatura similara, data fiind peliula de aer existenta intre sapa si parchet in cazul celui laminat? mentionez ca suprafata incalzita in acest fel are cca 150mp.

 6. admin Says:

  Daca rezistenta termica este aceeasi atunci nu se consuma nimic in plus pentru a obtine aceeasi temperatura.

 7. florin Says:

  Va rog sa-mi spuneti daca exista o folie speciala pentru incalzirea in pardoseala cu agent termic peste care se monteaza parchet laminat de 10mm de la Egger?

 8. admin Says:

  Depimde doar de tipul parchetului, daca acesta este compatibil cu incalzirea in pardoseala atunci nu este nici o problema. Folia este cea clasica.

 9. Gyuri Says:

  Exista o folie speciala , un fel de carton perforat pentru montaj sub parchet, in cazul incalzirii sub pardoseala.Am luat personal si am folosit, deja “functioneaza” din 2010.Recomand incalzirea in pardoseala (electrica sau cu agent termic) pentru confortul superior oferit.Succes!

 10. florin Says:

  Va rog sa-mi spuneti si mie daca pot monta parchet masiv de stejar peste o pardoseala incalzita cu apa. VA ROG MULT DE TOT ….multumesc……

 11. admin Says:

  Da dar trebuie corect dimensionata, altfel nu va face fata deoarece parchetul masiv are un coeficient de izolare diferit fata de parchetul stratificat. Atentie insa ca trebuie sa verificati daca parchetul este pretabil pentru incalzirea in pardoseala, lucru pe care nu-l puteti afla decat de la producatorul parchetului.

 12. Christian Says:

  Buna ziua,

  Am o intrebare daca se poate, am un sistem de incalzire in pardoseala si mi se intampla urmatorul lucru. De fiecare data cand fac baie si ridic temperatura apei din centrala pana la 50-60 de grade celsius, temperatura sub parchet, adica in instalatia de incalzire prin pardoseala creste semnificativ si temperatura ambient creste 2-3 grade… daca uit peste noaptea sa dau caldura apei mai jos din centrala ma trezesc cu 27 grade in apartament… oare ce este in neregula cu instalatia, de fapt, ce nu a facut bine instalatorul? nu e pusa bine centrala sau instalatie de incalzire in pardoseala e “de vina”? Multumesc frumos de raspuns!

 13. admin Says:

  Cred ca este o problema de automatizare si de amplasare a senzorilor de temperatura.

 14. Christian Says:

  Buna ziua,

  Va multumesc de raspuns, oare cate senzori ar fi normal sa fie si unde? Ca la mine cred ca nu e nici unul…. 🙁

 15. Nicolae Says:

  Buna ziua,

  Mi s-a cerut realizarea unei incalziri in pardoseala la un apartament aflat intr-o cladire veche (posibil si sa fie declarata monument istoric in viitorul apropiat).Structura de rezistenta a planselui este din grinzi si placat cu OSB. Intrebarea mea este, daca se pot elimina placile cu nuturi iar conductele de incalzire sa fie inglobate in sapa de aproximativ 5 cm, pozata pe stratul de osb? Intreb asta deorece grosimea rezultata cu placi este prea mare.

  Cu deosebita consideratie

 16. admin Says:

  Am inteles de ce nu doriti placa de polistiren. Ideea este ca dumneavoastra cautati o solutie speciala, cel mai bine ar fi sa intrebati la firmele cunoscute pentru incalzire in pardoseala sa va spuna daca au mai inalnit astfel de situatii si ce solutie au aplicat atunci.

 17. nicusor Says:

  Trebuie sa cumpar pentru cineva parchet triplu stratificat,dar nefiind in tara sunt nevoit sa il cumpar de pe net,intrebarea mea este orice parchet triplu stratificat se poate pune peste incalzirea in pardoseala? la dedeman nu dau foarte multe detalii.

 18. admin Says:

  Da, in general parchetul triplu stratificat se poate monta peste incalzirea in pardoseala.

 19. dany Says:

  am cumparat un apartament cu incalzirea in pardosea si as dori sa schimb parchetul acum(adica vara)…am citit ca trebuie pornita incalzirea in pardosea cu 2 saptamani inainte…intrebarea mea este daca se poate monta direct fara sa dau drumul la incalzirea in pardosea?…

 20. admin Says:

  Da se poate monta fara nici o problema, ideal ar fi ca parchetul si incaperea sa fie tinute timp de cateva zile inainte la 25-30 de grade, oricum pentru o siguranta mai mare ar fi bine sa intrebati si producatorul parchetului.

 21. Gabriel Says:

  Buna ziua,

  ma voi muta la parterul unui bloc nou, si as vrea sa imi pun incalzire in pardoseala in living si bucatarie. As vrea sa nu pun incalzire sub portiunile care vor fi acoperite permanent de mobila, canapele si covor. Ce sfaturi imi dati? sa folosesc incalzire pe apa, sau electrica? mentionez ca voi avea incalzire clasica in toata casa, incalzirea in pardoseala fiind doar secundara.

  Multumesc !

 22. admin Says:

  Depinde foarte mult de inaltimea camerelor deoarece incalzirea in pardoseala cu agent termic inalta pardoseala, daca acest lucru este posibil atunci incalzirea cu apa este raspunsul daca nu atunci cea electrica.

 23. Gabriel Says:

  inaltimea camerelor este de 2.75m. Sa inteleg ca este mai avantajos cu apa? multumesc

 24. admin Says:

  din punct de vedere al costurilor pentru incalzire da, daca e sa discutam de investitia initiala atunci nu.

 25. BLUE Says:

  Trebuie sa-mi cumpar parchet pentru 70 mp. Incalzirea in pardoseala este montata, dar instalatia nu a fost probata. La vanzatorii de parchet mi se da ca orice parchet este compatibil cu IP. Am Classen, Quick Step, Egger. Care e mai bun? Vanzatorii mi-au dat doar solutia de folie, montare flotanta, se poate si lipit?
  Multumesc.

 26. admin Says:

  Da se poate chiar este recomandata lipirea.

 27. Mircea Says:

  Pe mine ma intereseaza incalzirea prin pardoseala cu apa a unui apartament de bloc (constructie 1986) si am urmatoarele intrebari:
  1. grosimea sapei de 4-5 cm nu devine prea grea pentru podeaua apartamentului?
  2. daca pui si gresie si parchet, mi se pare mie sau grosimile minime recomandate difera?
  Multumesc,

 28. admin Says:

  In cazul unei constructii existente daca se doreste montarea incalzirii in pardoseala cu agent termic atunci beneficiarul trebui sa-si asume o inaltime mai mica cu 10 cm a camerei plus este necesara obtinerea unei autorizatii de constructie, pentru care obligatoriu o sa va ceara de la primarie expertiza tehnica pentru rezistenta blocului.

  Grosimea sapei nu difera in functie de natura finisajului.

 29. Costea Victoria Says:

  Buna ziua.Am incalzire prin pardoseala cu apa,.Am pus parchet laminat de 12 mm peste,la care in prima etepa s-a intins ,apoi s-a strans lasand niste rosturi printre el.Intrebarea mea este daca pun alt parchet peste mai e posibil sa il incalzeasca sau de recomandat ar fi sa il schimb si ce fel de parchet este necesar sa reziste la incalzirea prin pardoseala?Va multumesc

 30. admin Says:

  In nici un caz sa nu montati un parchet peste deoarece este foarte posibil ca sa nu se mai incalzeasca spatiul. Va recomand sa schimbati parchetul si cel nou sa fie special pentru incalzirea in pardoseala, intrebati producatorul daca se preteaza sau nu la un astfel de sistem de incalzire. De obicei parchetul pentru incalzirea in pardoseala are desenat pe cutie un simbol cu o pardoseala radianta.

 31. alex Says:

  Se poate incazire in pardoseala parter si radiatoare la etaj?

 32. admin Says:

  Sigur ca da. Casetele de distributie pentru incalzirea in pardoseala vor fi prevazute cu vane de amestec ce vor pastra o temperatura mai scazuta pentru circuitele de incalzire in pardoseala.

 33. claudiu Says:

  buna,
  am incalzire in pardoseala cu apa, pompa de caldura si doresc sa montez parchet laminat de 8 mm, dat fiind faptul caci costurile la adezivul de lipire sunt destul de ridicate as dori sa utilizez o folie/izolatie sub parchet.doresc sa stiu daca costurile la intretinere vor creste si daca nu care ar fi timpul de folie ideal. va multumesc

 34. Alexandru Says:

  Buna ziua,
  Va rog sa ne acordati cateva sfaturi in legatura cu montarea parchetului (laminat, 8mm, cu specificatia pentru IP), in conditiile in care sapa a fost turnata in 3 dec 2013, iar pornirea instalatiei de incalzire s-a facut, treptat, cu cate 5 grade/zi, incepand din data de 24 dec, temperatura fiind in prezent de 50 grade pe instalatie. Precizez ca in spatiul ambiental, umiditatea indicata este de 48%, spatiul fiind incalzit, in ultima luna, si cu un semineu pe lemne. Punctual, va rog sa ne spuneti cand putem efectua montarea parchetului peste aceasta sapa cu IP? De asemenea, considerati ca la montare trebuie sa utilizam folie de aluminiu sub parchet? Daca da, de ce grosime? Va multumesc in mod anticipat pentru intregul ajutor acordat!

 35. admin Says:

  In mod sigur vor creste deoarece transferul de caldura de la pardoseala la parchet se va face ceva mai greu. Probabil ca cresterea nu va fi semneficativa, depinde de grosimea foliei.

 36. admin Says:

  Parchetul se poate monta in moemntul in care sapa este complet uscata. In nici un caz sa nu montati folie de aluminiu sau izolanta sub parchet.

 37. Alexandru Says:

  Buna ziua,
  Mutumim pentru raspunsul oferit. Recomandati ca parchetul se monteaza direct pe sapa, fara nimic dedesubt?

 38. Bogdan Says:

  Se poate monta parchet lamonat 12mm AC5 pe pardosea cu incalzire pe apa? Daca da, se poate lasa distanta clasica intre parchet si perete de 12-15mm sau trebuie mai mult? Am citit mai sus ca dupa montaj e recomandat sa nu se porneasca incalzirea in zona respectiva o perioada? Dupa ce perioada de timp se poate da drumu si in ce conditii? Multumesc

 39. admin Says:

  Da este potrivit parchtul pentru incalzirea in pardoseala cu apa, distanta la perete se lasa in fucntie de recomandarile producatorului. Pornirea incalzirii se poate face dupa 10-15 zile treptat pana la functionarea normala.

 40. crisstonne Says:

  Salut.

  Observ ca sfatul este sa NU se puna nimic intre sapa si parchet.

  Nu se poate pune nici folia aceea speciala, moale, de 1 sau 2 milimetrii care atenueaza zgomotul ?

  Multumesc.

 41. admin Says:

  Intre sapa si parchet montajul se face conform indicatiile producatorului parchetului, in functie de tipul si modelul acestuia.

 42. Ionel Says:

  Buna ziua,

  Vreau sa stiu daca peste sapa cu serpentina se mai pune ceva sau se pune direct parchetul?Exista o folie speciala (am vazut eu la magazin) pentru pardoseala incalzita de 2 mm este destul de tare nu e ca cea clasica ce se pune sub un parchet fara caldura.Are niste orificii de trecut caldura in sus dar tare ma tem ca nu o va lasa sa treaca prin gaurelele alea.Ce ma sfatuiti?

 43. admin Says:

  Ba da, aceea este oricum inclusa in chitul de montaj al parchetului. Dar aveti atentie ca parchetul sa fie potrivit pentru incalzirea in pardoseala.

 44. Valentin Says:

  Buna ziua,
  In locul placilor cu nuturi as vrea sa folosesc polistiren extrudat de 2 cm plus folie aluminizata, plasa de Buzau, folie plastic si dupa aceea serpentinele. Asta din considerente financiare. Va rog enumerati dezavantajele acestui sistem, daca sunt sau daca este corect. Multumesc

 45. admin Says:

  Nu as folosi plasa de buzau, parerea mea personala e ca poate degrada conducta in timp. Exista solutii de prindere direct pe placa de polistiren cu bride de prindere.

Leave a Reply

%d bloggers like this: