Continuarea articolului Istoria Panourilor Solare I – (1760-1920).

Descoperirile uriase de gaze naturale din bazinul  Los Angeles in jurul anilor 1920 si 1930 au ucis industria locala de productie a panourilor solare. Decat sa piarda bani datorita schimbarilor de pe piata energiei William J. Bailey, a aplicat invovatiile sale din domeniul solar pentru a dezvolata in incalzitor de apa cu gaz cu control termostatic al temperaturii denumit “Day and Night Gas Water Heater” . Deasemenea el a vandut brevetul pentru incalzitorul solar “Day and Night” catre o firma din Florida. Cresterea numarului de cladiri nou construite, costul ridicat al combustibililor fosili dar si clima tropicala au facut ca pana in 1941 arpoape jumatate din populatia statului Florida sa incalzeasca apa cu ajutorul soarelui.

07

Scaderea pretului energiei electrice dupa Al Doilea Razboi Mondial in paralel cu o campanie agresiva a companiei Florida Power and Light  pentru cresterea consumul de energie electrica prin oferirea de incalzitoare electrice de apa la preturi de nimic au dus la o incetinire a productiei de panouri solare.

Japonia spre deosebire de Statele Unite, dupa Al Doilea Război Mondial nu beneficia de stocuri mari si costuri reduse de combustibili pentru a asigura producerea  apei calde . Cultivatorii de orez in mod special tanjeau sa poata face o baie fierbinte dupa o zi de lucru, dar pentru a prepara apa calda ei trebuia sa arda paiele de orez ce puteau fi folosite ca furaj pentru animale sau ca ingrasamant. Asa ca atunci cand o companie Japoneza a lansat un model simplu de incalzitor solar format dintr-un bazin acoperit cu sticla mai mult de 100.000 de unitati au fost vandute pana in 1960. Oamenii aveau de ales dintre incalzitoare solare simple din plastic acoperite cu sticla ce semanau cu o saltea de apa umflata  sau incalzitoare solare mult mai scumpe ce semanau cu vechiul model Climax, formate din tuburi metalice amplasate intr-o cutie acoperita cu sticla.  Oricum pana in anul 1969 aproape 4.000.000 de incalzitoare solare au fost vandute in Japonia.

09

Aparitia vaselor petroliere in anii 1960 a permis accesul Japoniei la rezevele de petrol din Orientul Mijlociu astfel Japonia avand acces la combustibil din abundenta asta ducand la prabusirea industriei de de panouri solare la fel cum s-a intamplat in Statele Unite.  Emabrgoul asupra petrolului din anul 1973 a dus la dezghetarea pietei de panouri solare vanzarile crescand la 100.000 de unitati pe an din anul respectiv pana in anul 1978. Vanzarile au urcat apoi la 500.000 de unitati pe an in 1979 si la aproape un milion de unitati in anul urmator. In zilele noastra in Japonia mai mult de zece milioane  de locuinte sunt alimentate cu apa calda menajera produsa de panouri solare.

 

In Australia din 1950 pana la inceputul anilor 70 doar cateva mii de locuitori foloseau radiatia solara pentru incalzirea apei, apoi numarul 10acestora a crescut  brusc datorita cresterilor pretului petrolului intre anii 1973 si 1979. Numarul locuintelor ce foloseau energia solara pentru a incalzi apa varia pe teritoriul continentului datorita pretului combustibililor clasici. In Australia de Nord si de Vest unde curentul electric era produs din petrol importat, al carui pret crestea din ce in ce mai mult, numarul locuintelor ce produceau apa calda cu ajutorul soarelui ajungea pana la 50% la sfarsitul anilor 1980. Iar in state din estul Australiei precum  New South Wales, Queensland si Victoria ce puteau  produce energia electrica cu ajutorul carbunelui extras din mine locale numarul locuintelor ce foloseau soarele pentru a produce apa calda ajungea la maxim 15%. In prezent principalul producator de panouri solare Australian Solahart exporta mai mult de 50% din productie.

In Israel in anii ‘50 situatia resurselor enegetice era atat de dramatica incat guvernul a decis sa interzica producerea apei calde pentru incalzire intre orele 10 si 18; in ciuda rationalizarii consumului de energie electrica probleme cu sursele energetice ale Israelului nu au incetat. Un comitet special a fost infiintat pentru a gasi o solutie problemei energetice, aceasta solutie a fost data de inginerul Levi Yissar ce a propus  sa fie folosita o sursa de energie de care tara lor dispune la discretie  “Soarele”. El a construit primul ptototip de panou solar Israelian si in 1953 a infiitat compania NerYah Company, ajungand ca pana in 1967 aproximativ 5% din gospodariile Israeliene aveau panouri solare.

11 La sfarsitul anilor 1960 petrolul cumparat ietin din Iran si rezervele de petrol capturate in Razboiul de Sase Zile au dus la o ieftinire a energiei electrice si la o scadere drastica a cumparatorilor de incalzitoare solare de apa.

Succesul Israelului in Războiul de Yom Kipur a dus la foimosul “boicot” al petrolului din 1973 acest lucru ducand la inca o crestere masica a vanzarilor de incalzitoare solare. Pana in 1983 60% din pupulatia Israelului folosea panouri solare pentru producerea apei calde. Cu toate ca pretul petrolului a scazut la mijlocul anilor 1980 guvernul Israelian nu a dorit un regres al acestei industrii si a introdus o lege prin care era obligatorie montarea de panouri solare pe toate locuintele (exceptie facand cele al caror acoperis nu era suficient de mare). Astfel ajungandu-se ca in zilele noastre peste 90% din populatie Israelului sa foloseasca apa calda incalzita de soare.

12 Bazinele de inot si piscinele sunt cea mai de succes  aplicatie comerciala a panourilor  solare, deoarece bazinul de acumulare a apei calde exista deja (piscina), pompele de recirculare a apei sunt necesare indiferent de modul de incalzire astfel investitiile initiale pentru incalzirea apei unui bazin de inot cu panouri solare sunt mai scazute.

In zilele noastre panourile solare pentru apa calda au ajuns sa fie formate din tuburi cilindrice vidate paralele in spatele carora se afla reflectoare pentru concentrarea radiatiei solare. Tuburile vidate se compun din doua tuburi de sticla concentrice intre care este vid.  Vidul dintre tuburi reduce la minimum pierderile de caldura prin convecţie şi conducţie, pemitand obtinerea de performanţe superioare(randament si temperaturi mai mari). Astfel de panouri sunt mai efi
ciente în zonele cu temperatura moderata, utilizarea lor în zone calde justificându-se doar în instalaţii tehnice unde este nevoie de temperaturi mai mari. Un alt avantaj il reprezinta faptul că suprafata absorbanta fiind mereu perpendiculara pe directia razelor solare, energia absorbita este aproape constanta în cursul zilei.

14

15

surse: CaliforniaSolarCenter.org, SolarTubs.com.

CONTACT

SERVICII

2 Responses to “Istoria Panourilor Solare II – (1920 – prezent)”

  1. Istoria Panourilor Solare I – (1760-1920) « Proiectare Instalatii Says:

    […] Continuare: Istoria Panourilor Solare II – (1920 – prezent). […]

  2. Istoria Panourilor Solare I – (1760-1920) Says:

    […] Continuare: Istoria Panourilor Solare II – (1920 – prezent). […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: