In Elvetia anilor 1760, Horace de Saussure a observat ca intr-o camera, intr-o trasura sau in orice alt loc este mai cald daca razele de soare ce lumineaza acel loc trec prin sticla. Pentru a determina cata caldura se poate acumula cu ajutorul acetei metode Horace de Saussure a construit o cutie paralelipipedica din lemn de pin cu peretii de 12 mm (jumatate de inch) izolata la interior si acoperita cu sticla. In interiorul acestei cutii a pus doua cutii mai mici, el a observat ca atunci cand sunt expuse la soare temperatura celor 2 cutii mici poate ajunge la 109˚ C. Aceasta cutie denumita “caseta fierbinte” (hot box) a fost primul model de “panou solar”.

 

01

In secolul XIX oamenii foloseau metode dificile pentru incalzirea apei. Sobele ce foloseau drept combustibil  lemne sau carbuni erau cele mai utlizate dar aceastea a02veau dezavantajul ca aveau nevoie de spatiu mare de depozitare pentru combustibil, acesta era greu de transportat si focul din interiorul sobei trebuia intretinut. In orasele dezvoltate apa calda menajera se producea cu ajutorul gazelor obtinute prin arderea carbunilor. Aceasta metoda era foarte periculoasa deoarece daca cineva uita focul aprins exista pericolul ca rezervorul sa explodeze. Deoarece oamenii ce traiau in locuri izolate nu aveau acces la carbuni au inventat o metoda mult mai sigura si mai ieftina de a produce apa calda menajera, plasarea in soare a unui rezervor metalic de culoare neagra plin cu apa. Principalele dezavantaje al acestor rezervoare sunt ca nu pot fi utilizate decat in perioadele calde ale anului si ca ele pierd in timpul noptii caldura acumulata in timpul zilei.

In anul 1891 in Baltimore, Clarence Kemp a patentat o solutie pentru producerea apei calde menajera ce combina rezervorului metalic cu principiul stiincific al casetei fierbinti, astfel crescand capacitatea sistemului  de a colecta si pastra caldura. Clarence Kemp a numit noul sau sistem de producere a apei calde – CLIMAX – primul incalzitor de apa solar comercial.

03

Pana in anul 1900 in California si in alte state avand un numar  mare de zile  insorite pe tot parcursul anului, au fost vandute peste 1600 de unitati ale Incalzitorul Solar Climax.

04

05

De la inceputul secolului si pana in 1909 mai multi inventatori au depus brevete de invetie pentru variante imbunatatie ale Climax, dar nici una din aceste variante nu a separat unitatea de incalzire a apei de unitatea de stocare. In 1909 William J. Bailey a brevetat incalzitorul solar “Day and Night” ce avea rezervorul de acumulare al apei in casa, astfel beneficiarii incalzitoarelor solare puteau sa foloseasca apa calda si dimineata. Sistemul era format din mai multe tevi atasate unei foi de tabla neagra inchise intr-o cutie acoperita cu sticla. Prin aceasta metoda William J. Bailey a redus cantitatea de apa expusa la soare in orice moment unic, astfel apa incalzinduse mult mai repede. Furnizand o cantitatea mai mare intr-un timp mult mai scurt fata de celelalte produse de pe piata, incalzitorul “Day and Night” a devenit in scurt timp cel mai cautat. Curand incalzitorul Climax a iesit de pe piata. De la lansarea produsului sau in 1909 pana in 1918 William J. Bailey a vandut peste 4000 de bucati. Multi oameni au considerat panourile solare ca o solutie alternativa si mai ieftina fata de combustibilii clasici scumpi (carbuni sau lemne).

Continuare: Istoria Panourilor Solare II – (1920 – prezent).

surse: CaliforniaSolarCenter.org, SolarTubs.com.

CONTACT

SERVICII

One Response to “Istoria Panourilor Solare I – (1760-1920)”

  1. Istoria Panourilor Solare II – (1920 – prezent) « Proiectare Instalatii Says:

    […] Istoria Panourilor Solare II – (1920 – prezent) 20/01/2010 proiectare.instalatii Lasă un comentariu Mergi la comentarii. Continuarea articolului Istoria Panourilor Solare I – (1760-1920). […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: